Λεύκανση, σωστό ή λάθος;

 

Η διαχρονική εξέταση της οδοντικής αισθητικής αποκαλύπτει ότι η επιθυμία του ανθρώπου για το χρώμα των δοντιών του δεν ήταν πάντα η ίδια σε όλες τις εποχές και σε όλους τους πολιτισμούς.

Στον πολιτισμό των Μάγια τα δόντια στολίζονταν με πολύτιμους λίθους, ενώ ένα παλιό γιαπωνέζικο έθιμο αναφέρει σαν στοιχείο ομορφιάς τα μαύρα σχεδία που ζωγραφίζονταν πάνω στα δόντια.

Ακόμα και σήμερα σε ορισμένες αφρικανικές φυλές, προκειμένου να κάνουν το χαμόγελο πιο ελκυστικό, βάφουν τα δόντια κόκκινα η πορτοκαλί.

Σήμερα πάντως όλοι αποζητάμε το λευκό χρώμα για να τονίσουν το χαμόγελο τους.

Η λεύκανση δεν είναι λάθος άμα γίνει σωστά.

Η λεύκανση των δοντιών δεν ενδείκνυται για όλους π.χ σε ανθρώπους με περιοδοντικά προβλήματα, με χρόνιες ευαισθησίες στα δόντια, σε εγκύους, σε γυναίκες που θηλάζουν και σε 18 και κάτω.

Αντιμετωπίζονται πάντως με θεραπεία νιτρικού καλίου σε οδοντόπαστες και φθορίωση.

O Lawrence Addleson  έχει μια διεθνώς αναγνωρισμένη ηγετική θέση στον τομέα της αισθητικής οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, ο οποίος με βάση την δική του εμπειρία ανακάλυψε ότι οι κοκκινομάλλες γυναίκες παρουσιάζουν στο 35% μια μικρή ευαισθησία σε σχέση με τους υπόλοιπους που δεν παρουσιάζουν τίποτα.

H πιο σωστή μέθοδος λεύκανσης είναι αυτή που γίνεται στο ιατρείο με λάμπα LED.

Χρησιμοποιείται υπεροξείδιο του υδρογόνου 35% σε συνδυασμό με συστήματα φωτεινής ενέργειας LED. Το λευκαντικό gel εφαρμόζεται πάνω στην επιφάνεια των δοντιών και ενεργοποιείται με λάμπα LED. Το λευκαντικό gel διασπάται και οξυγόνο εισέρχεται στην αδαμαντίνη και την οδοντίνη με αποτέλεσμα να εξαφανίζονται οι χρώσεις. Η διάρκεια της λευκαντικής αγωγής κυμαίνεται από 30-35 λεπτά.

Τα αισθητικά αποτελέσματα είναι άμεσα με τελική ολοκλήρωση της θεραπείας μετά από 48 ώρες.

H αλλαγή της απόχρωσης ποικίλλει λόγω της διαφορετικής έντασης και τύπου της δυσχρωμίας αλλά και των χαρακτηριστικών κάθε δοντιού.

Επιτυγχάνουμε την βελτίωση του χρώματος των δοντιών και την φωτεινότητα τους αυξάνοντας μέχρι 5 τόνους της χρωματικής κλίμακας VITA πιο ανοιχτό.

Η λάμπα λεύκανσης LED είναι απόλυτα ασφαλής γιατί δεν εκπέμπει επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία. Δεν προκαλεί καθόλου αύξηση της θερμοκρασίας του δοντιού, πόνο η  ευαισθησία. Δεν ερεθίζει καθόλου τους μαλακούς και σκληρούς ιστούς του στόματος.

Δεν χαλά το σμάλτο των δοντιών.

Εκτός από την δική μου εμπειρία μετά από πολλές λευκάνσεις αλλά και έρευνες που έχουν γίνει το αποτέλεσμα της λεύκανσης διαρκεί συνήθως 5 χρόνια με την προϋπόθεση ότι προσπαθούμε και μόνοι μας για την συντήρηση του αποτελέσματος με επισκέψεις κάθε 6μηνο στον οδοντίατρο μας και με ειδικά προϊόντα. (λευκαντική οδοντόπαστα, στοματικό διάλυμα χωρίς χλωρεξιδινη, μαλακή οδοντόπαστα κ.τ.λ.).

Παρόλα αυτά τα δόντια σας θα παραμείνουν πιο λευκά από ότι πριν την έναρξη της θεραπείας.

Για 24 ώρες μετά την λεύκανση θα πρέπει να αποφύγουμε κάποια πράγματα τσιγάρο, καφέ, τσάι, κόκκινο κρασί, ουίσκι, αναψυκτικά, φυσικούς χυμούς σε κουτί, παντζάρια, φράουλες, κερασιά, σοκολάτα, σάλτσα σόγιας ή βαλσαμικο,κετσαπ κτλ.γενικα ότι θα μπορούσε να λεκιάσει ένα λευκό πουκάμισο.

Τα απονευρωμένα δόντια αντιμετωπίζονται διαφορετικά και ασχολούμαστε μαζί τους μετά την λεύκανση των υπολοίπων δοντιών.

Τοποθετούμε υλικό μέσα στον σωλήνα μιας και είναι νεκρά δόντια μία με δυο επισκέψεις, αλλά δεν πετυχαίνουμε πάντα.

Έρευνες έδειξαν ότι η διαφορά μεταξύ λεύκανσης με λάμπα LED και λεύκανσης με laser που χρησιμοποιούμε το ίδιο gel, εντοπίζεται στο γεγονός πως η λεύκανση με laser προκαλεί ευαισθησίες στα δόντια στο κρύο και στο ζεστό.

Η λεύκανση στο σπίτι είναι χρονοβόρα χωρίς επίβλεψη οδοντιάτρου και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και το αποτέλεσμα δεν είναι καλό και διαρκεί ελάχιστα.

Ορισμένες από τις συνταγές λεύκανσης στο σπίτι μπορεί να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στο σμάλτο και στα ουλα.

Οι τεχνικές αυτές γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς ως εναλλακτική λύση στην ακριβή επαγγελματική θεραπεία , ιδίως μεταξύ των έφηβων κοριτσιών. Πηγή ενημέρωσης δεν είναι άλλη από το Διαδίκτυο, στο οποίο άτομα που δεν είναι επαγγελματίες και που δεν έχουν την παραμικρή εμπειρία δίνουν λεπτομερείς οδηγίες, χωρίς να γνωρίζουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτός ο πειραματισμός.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Andrew Eder κλινικός διευθυντής του Κέντρου Λεύκανσης Δοντιών του Λονδινου¨Φαινεται να υπάρχει μια αυξανομένη ανησυχία για τα δόντια τους, και το internet παρέχει πολλές συνταγές και προϊόντα λεύκανσης.

Σε σπάνιες περίπτωσης υπάρχει περίπτωση να μην ασπρίσουν τα δόντια μετά από λεύκανση. Υπαίτια είναι η παστά των δοντιών του ασθενή μας και όχι ο τρόπος λεύκανσης 2% περίπου σύμφωνα με την βιβλιογραφία.